Training Begrijpelijk schrijven

Begrijpelijk schrijven lijkt zo makkelijk. En toch blijkt het niet eenvoudig. Je wilt een boodschap overbrengen naar een klant of een collega. Vervolgens belt de klant of collega voor meer uitleg. Of hij doet iets anders dan dat jij bedoelde. Blijkbaar kwam jouw boodschap niet duidelijk genoeg over. Waar ligt dat aan? In de training Begrijpelijk schrijven gaan we aan de slag met duidelijke, klantvriendelijke taal.

De opbouw van de training begrijpelijk schrijven

De training bestaat uit drie dagdelen. De dagdelen plannen we om de drie á vier weken. Tussentijds maak je een huiswerkopdracht. Met teksten uit je eigen praktijk. Op deze manier oefen je met de lesstof en leer je écht begrijpelijk schrijven.

Dagdeel 1 – Aantrekkelijk schrijven

Tijdens dagdeel 1 leer je wat schrijven op taalniveau B1 is. Uit onderzoek blijkt, dat 80 tot 95% van de lezers een tekst op taalniveau B1 begrijpt. Reden genoeg dus, om hier meer over te willen weten!

Daarnaast staat dit dagdeel in het teken van aantrekkelijk schrijven. Elke tekst is geschreven om gelezen te worden. Maar hoe schrijf je een tekst die je lezer wil lezen? Hoe zorg je dat je niet afhaakt? We gaan in op de voorbereiding en structuur van een tekst. En je leert hoe je de lezer centraal kunt stellen.

Dagdeel 2 – Begrijpelijk schrijven

Dit dagdeel start met het bespreken van het huiswerk. Want door elkaars teksten te beoordelen en feedback te geven, leer je. Vooraf krijg je van mij feedback op het huiswerk. Daarna leren we meer over begrijpelijk schrijven. Welke taalkenmerken in de tekst maken een tekst moeilijk? Hoe kun je ze herkennen? En wat zijn de alternatieven?

Dagdeel 3 – Klantgericht schrijven

We starten weer met het bespreken van het huiswerk. Daarna kijken we hoe je een tekst klantgericht schrijft. We hebben aandacht voor de structuur en opbouw van een tekst. Ik laat zien hoe je kunt afrekenen met clichés zoals ‘Bijgaand treft u ….’ of ‘hopende u voldoende te hebben geïnformeerd’. En we hebben aandacht voor de toon van een brief. Daarnaast gaan we nog even apart in op het schrijven van een duidelijke e-mail. Want bij een e-mail werkt het soms nét even anders, dan bij een brief.

Voor wie is de training?

Voor iedereen die duidelijk en begrijpelijk wil leren schrijven. De training kan zowel online als in een zaal. Naar wens kunnen we de training uitbreiden naar meer of minder dagdelen.

Meer weten?

    Vul dit formulier in om meer informatie of een offerte te ontvangen voor de training Begrijpelijk schrijven.